keskiviikko 28. helmikuuta 2018

Heittäytykää aikuiset hassutteluun lasten kanssa!

Lasten ja perheiden kanssa työskentelevänä olen pannut merkille erään tärkeän asian, joka vaikuttaa lapsen osallisuuteen ja osallistumiseen. Se on aikuisten ja vanhempien heittäytymiskyky tai sen puute. Lapsi katsoo mallia ja mittaa jatkuvasti meitä aikuisia, miten me toimimme missäkin tilanteessa. Jos haluamme esimekiksi opettaa lapselle yhteisleikkien kautta tutustumista, kehollisuutta, liikunnan iloa, toisen huomioimista ym. lapsi tekee ensin tarkkoja havaintoja siitä, miten aikuinen toimii näissä tilanteissa. Jos olemme itse jäykkiä, emmekä innosta lasta mukaan, ei tekeminen ole kovin hedelmällistä. Kun taas aikuinen itse heittäytyy ja eläytyy lapsen maailmaan ja  leikkiin mukaan, on lapsella turvallinen olo ja innostus myös tekemisessä.

Ehkä osalla meistä suomalaisista vanhemmista on ujoutta varsinkin ryhmätilanteissa heittäytyä mukaan, mutta mielestäni lapset opettavat meille aikuisille rentoutta ja pistävätkin meidät "hankaliin" tilanteisiin, joissa pieni hassuttelu on paikallaan. Hassuttelua kannattaa harrastaa kotonakin reilusti, sillä se keventää ilmapiiriä, luo lapselle hyvää mieltä ja tunnetta siitä, että hän on tärkeä ja hänen kanssaan viihdytään. Yleensä hassutteluun ja leikkiin heittäytymiseen liittyy läheisyys lapsen kanssa. Pieni hellyystankkaus on jokaiselle lapselle tärkeä, on sitten pieni tai vähän isompikin lapsi jo.

Olen huomioinut, että perheiden yhteisissä liikunta-tuokioissa aikuisten on selkeästi helpompi lähteä heittäytymään, kuin muissa toiminnoissa. Liikunta on meille luonnollista ja sen kautta olomme vapautuneempi. Liikunnan avulla lapsikin oppii uusia asioita, aistii ympäristöään ja hahmottaa kehoaan.

Kehollisuudesta tulikin mieleeni muutamat temppujumpan jälkeiset rentoutushetket kolmivuotiaiden ryhmässä. Ihan pienetkin lapset osaavat rauhoittua ja rauhoittaa kaveria, kun heille annetaan siihen mahdollisuus. Toimiva juttu on ollut meillä pensselillä sively rauhoittavan musiikin soidessa. On joka kerta ihana huomata, kuinka lapset nauttii tästä ja osaavat huomioida myös kaveriaan emotionaalisesti.

Kannustetaanhan lapsia nauttimaan hassuttelusta, yhteisistä touhuhetkistä ja omasta kehostaan!
Ja otetaan me aikuiset rennosti, ei jännitetä turhaan heittäytymistä, se palkitsee kyllä, vaikka vähän joutuisikin epämukavuusalueelle.


Pulkkamäessä yhdessä, äiti ja pieni

Perheiden yhteinen polttopallo-peli

Rentoudutaan ja rentoutetaan kaveria

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti